Закрити

Дослідники створили перший функціональний напівпровідник із графену

Вчені розробили перший у світі функціональний напівпровідник із  графену, який характеризується одним шаром атомів вуглецю, з’єднаних найміцнішими доступними зв’язками, служить основою для цього прогресу. Напівпровідники, найважливіші матеріали, які пропускають електрику за певних умов, є критичними для роботи електронних пристроїв. Прорив команди відкриває двері для нового способу створення електроніки.

 Їхнє відкриття сталося в той час, коли кремній, матеріал, з якого виготовляється майже вся сучасна електроніка, досягає своєї межі перед лицем дедалі швидших обчислень і менших електронних пристроїв.  Для створення графенового напівпровідника, сумісного зі звичайними мікроелектронними методами обробки, що є необхідністю для будь-якої життєздатної альтернативи кремній.

У своєму природному вигляді графен не є ні напівпровідником, ні металом, а напівметалом. Ширина забороненої зони — це матеріал, який можна вмикати та вимикати, коли до нього прикладено електричне поле, саме так працюють усі транзистори та кремнієва електроніка. Основним питанням у дослідженнях графенової електроніки було те, як його вмикати та вимикати, щоб він міг працювати як кремній.

Але щоб зробити функціональний транзистор, напівпровідниковий матеріал потрібно серйозно маніпулювати, що може пошкодити його властивості. Щоб довести, що їхня платформа може функціонувати як життєздатний напівпровідник, команді потрібно було виміряти його електронні властивості, не пошкодивши його.

 

Дослідники створили перший функціональний напівпровідник із графену

 









Наверх

Copyright © 2014-2024  Івано-Франківськ Smart City