Закрити

Інженери придумали унікальну батарею на рідкому олові

Компанія Fourth Power (США) працює над проєктом пристрою, який зможе зберігати енергію на тому ж рівні, що й літій-іонні батареї, але коштуватиме в кілька разів дешевше.

Система працюватиме на базі технології теплопереносу, її основною метою буде зберігати енергію, видобуту за допомогою сонячних панелей або вітряків. Річ у тім, що і літій-іонні акумулятори можуть зберігати зелену енергію, однак вартість систем їхнього обслуговування досить висока. Щоб здешевити весь цикл для кінцевого споживача, інженери намагаються знайти альтернативне рішення.

Пристрій, за його задумом, має збирати концентровану сонячну енергію за допомогою рідких металів, наприклад, олова, що виступають у ролі теплоносія. Проєкт запустять 2026 року, на нього витратять грант у розмірі 19 млн доларів США, а накопичувати дослідна система буде 1 МВт-год енергії, а на ринок вийде до 2030 року.

Завдяки технології перенесення тепла за високих температур, інженери зможуть збільшити щільність збереженої енергії, чим здешевлять експлуатацію енергосховища. Саме це і стане перевагою "батареї" Fourth Power перед літій-іонними акумуляторами. Працюватиме установка так: зібране сонячне тепло розплавить олово, яке, пройшовши через трубопровід, нагріє блоки з графіту до 2400 градусів. Інфрачервоне випромінювання, що виходить від графіту, досягне термофотоелектричних елементів і, в підсумку, перетвориться на електрику. Установку розташують усередині спеціального контейнера, щоб забезпечити безпеку.

 

Інженери придумали унікальну батарею на рідкому олові

 









Наверх

Copyright © 2014-2024  Івано-Франківськ Smart City