Закрити

Розроблено новий ультрабілий матеріал

Дослідники вважають, що новий матеріал допоможе охолоджувати будівлі, відбиваючи сонячне світло і тепло на рекордно високому рівні.

У новому дослідженні вчені з зосередилися на пошуку способів пасивного управління внутрішньою температурою будівель. Очевидно, що одним із найпростіших із них є — фарбування будівель і даху в білий колір.

З базової фізики нам відомо, що світліші кольори поглинають менше світла, ніж темніші, а тому залишаються холоднішими. У результаті останніми роками вчені зосередилися на винаході різних ультрабілих фарб, здатних відбивати світло на 95%. Однак у цих покриттів є свої недоліки: основний полягає в і недовговічності.

Під час нового дослідження вчені розробили новий охолоджувальний керамічний матеріал, що працює краще, ніж інші. Фактично він являє собою не просто білу фарбу, а висока відбивна здатність матеріалу досягається шляхом його нано структури, яка ефективно розсіює майже весь спектр сонячного світла.

У результаті вченим вдалося досягти неймовірного результату: коефіцієнт відбиття сонячної енергії становить 99,6%, що є рекордним показником, а інфрачервоне теплове випромінювання становить 96,5%.

За словами вчених, матеріал виготовлено з оксиду алюмінію, який зменшує поглинання сонячного світла і робить охолоджувальну кераміку більш стійкою до погодних умов. Експерименти показали, що він здатний протистояти руйнуванню під впливом ультрафіолетового випромінювання, а також підвищує швидкість випаровування води з поверхні. До слова, вчені також зазначають, що їхній новий матеріал може похвалитися вогнестійкістю: витримує температуру понад 1000 °C.

За словами співавтора дослідження, вони з колегами також провели експеримент, який показав, що розміщення охолоджувальної кераміки на даху будинку може забезпечити скорочення споживання електроенергії на 20%. 

 

Розроблено новий ультрабілий матеріал

 









Наверх

Copyright © 2014-2024  Івано-Франківськ Smart City