Закрити

Вчені створили надпотужну батарею зі швидкою зарядкою

Нова технологія зробить літій-іонні акумулятори на 50% місткішими та ефективнішими. Такі батареї з'являться на ринку вже 2024 року.

Виробник акумуляторів  заявляє, що досяг нового прориву в технології акумуляторів для дронів та електромобілів. Вченим вдалося створити надпотужний літій-іонний акумулятор з високою енергією, який забезпечить більшу тягову потужність та запас енергії.

У своїй новій батареї інженери використовували незвичайні матеріали, наприклад, аноди з кремнієвих нанодротів, які забезпечують більш високу щільність енергії, ніж традиційні літій-іонні акумулятори, більшість яких зроблені з анодами на основі графіту або вуглецю. Кремнієві аноди можуть зберігати до 10 разів більше атомів літію і, отже, забезпечують значно більшу зарядну здатність, ніж інші типи літій-іонних акумуляторів.

Інженерам вдалося досягти щільності енергії 400 Втч/кг, одночасно отримуючи вражаюче високу швидкість зарядки акумулятора 10C. Кажуть, що нова батарея може заряджатися від нуля до 80 відсотків менш як за шість хвилин.

Для порівняння, акумулятори, які живлять електромобілі, мають пікову швидкість розряду близько 5С. Так званий "C-швидкість" є швидкість, з якою батарея розряджається щодо її максимальної ємності. Акумулятор з рейтингом 10C буде повністю заряджатися та розряджатися вдвічі швидше, ніж акумулятор з рейтингом 5C.

  Ця нова батарея може використовуватися для живлення дронів, вантажних квадрокоптерів, електролітак з системою eVTOL, і, звичайно ж, електромашин. Надпотужний акумулятор дозволить електромобілям розганятися від 0 до 100 км/год лише за 1,5 секунди - швидше, ніж будь-який електромобіль на ринку сьогодні.

Ще однією перевагою нових батарей є їх зменшена маса та об'єм. Це дозволить дронам нести більше корисного навантаження, а автомобілям отримати більше запасу ходу за рахунок зменшення ваги. Новий акумулятор має питому потужність 3500 Вт/кг у стандартних умовах розряду та максимальну потужність 4400 Вт/кг за меншої глибини розряду (тобто за низького рівня заряду акумулятора).

 

Вчені створили надпотужну батарею зі швидкою зарядкою

 









Наверх

Copyright © 2014-2024  Івано-Франківськ Smart City