Закрити

Вчені розробляють унікальний пристрій для виробництва водневого палива

Новий прототип пристрою збирає воду із повітря для виробництва водневого палива. Водень має величезний потенціал як чисте паливо: його багато (в основному в таких сполуках, як вода), він не виробляє шкідливих викидів, а також може використовуватися для зберігання енергії з сонячних, вітрових та приливних джерел.

Однак є проблеми з виробництвом достатньої кількості матеріалу практичним та доступним способом. Для виділення водню з води може знадобитися складна технологія, а також необхідна чиста прісна вода, яку не скрізь можна знайти удосталь. Тепер вчені вигадали новий прототип пристрою, який може збирати воду з вологого повітря, перш ніж розщеплювати її на водень та кисень. 

Більше того, він може працювати в місцях, де вологість – концентрація водяної пари у повітрі – становить лише 4%. "У цій роботі ми підтверджуємо, що волога в повітрі може бути безпосередньо використана для виробництва водню за допомогою електролізу завдяки його універсальній доступності та природній невичерпності", - заявили вчені у статті. Пристрій, зібраний дослідниками, є прототипом електролізера, що працює від електрики з відновлюваних джерел енергії, для розкладання води на її елементи, водень і кисень. 

В одному випробуванні із сонячним джерелом живлення паралельно працювали п'ять електролізерів. Електроди розташовуються по обидва боки пристрою для збирання води, схожого на губку матеріалу, який поглинає воду з повітря, але служить резервуаром для електроліту. Обидва електроди ізольовані від повітря, що означає, що водень та кисень можуть бути зібрані у вигляді чистих газів після того, як відбувся поділ.

Було протестовано низку різних матеріалів та налаштувань, щоб змусити прототип пристрою працювати на задовільному рівні, і одна з конфігурацій, які пробували дослідники, змогла успішно працювати протягом 12 днів поспіль.

"Цей так званий модуль прямого повітряного електролізу (DAE) може працювати в абсолютно сухому середовищі з відносною вологістю 4%, долаючи проблеми з водопостачанням і стійко виробляючи зелений водень з мінімальним впливом на навколишнє середовище", - сказали вони.

За словами вчених, ця технологія все ще знаходиться на ранній стадії, тому що різні установки та матеріали DAE призводили до різних результатів з точки зору ефективності та вироблення енергії. Однак команда впевнена, що їх пристрій можна покращити та масштабувати.

 

 

Вчені розробляють унікальний пристрій для виробництва водневого палива

 

 

 









Наверх

Copyright © 2014-2024  Івано-Франківськ Smart City